Barista’s & theesommeliers? International Academy in Zeewolde & Den Haag!

By on februari 10, 2016

2013-01-13 16.22.06Slow coffee op de wallen

Nee nee, ik laat me heus niet verleiden om in deze post uitgebreid in te gaan op de nieuwe trends rond barista’s, koffie of thee. Ik vind het al heel wat dat ik geheel uit mezelf heb opgemerkt dat ‘slow coffee’ zijn intrede heeft gedaan. Dat kwam zo. We wandelden een half jaartje geleden op de Amsterdamse wallen een Berlijns ogend tentje binnen met een koffiebar, tafeltjes en werkplekken in de vorm van vintage fauteuils. Maar ook kledingrekken met internationale ontwerperskleding, design en kunst. KOKO Coffee & Design heet het dan ook. Daar bestelden we een koffie.

En in plaats van een snelle espresso met een laagje schuim (crema), kwam er een klein dienblaadje. Daarop stonden twee glazen kopjes en een gevulde koffiepot (zie foto hierboven). HUH? Hadden we nog niet eerder gezien in de horeca. De smaak was super mild, bijna bloemig. En ik had meteen zin om zelf ook op deze manier koffie te leren bereiden…

Coffee and cheese & how to start an espressobar…

En dan weet ik meteen bij wie ik moet zijn! Een aantal jaar geleden ontmoetten we namelijk ‘King of Coffee&Tea’ Richard Schukkink van de ITC Academy (International Tea & Coffee Academy, toen nog Ultimate Espresso, O15 in ons boek). We waren tijdens een ‘bijzondere adresjes in Flevoland strooptocht’ bij hem in Zeewolde terechtgekomen. Wat een bevlogen mens! Daar houden we van! Hij reist letterlijk de hele wereld over, op zoek naar nog meer kennis over koffie en thee. Van Berlijn of Nepal tot Singapore of Japan. Als consultant adviseert hij op verschillende niveaus bedrijven als Bagels & Beans, Albert Heijn, Simon Levelt, Philips, Roode Pelikaan etc. De ITC Academy geeft internationaal trainingen aan (toekomstige) barista’s en thee-sommeliers (als particulier of bedrijf ben je trouwens ook van harte welkom). En heb je bijvoorbeeld een beurs, presentatie, vernissage of bedrijfsfeest? ITC verhuurt ook mobiele koffie- en theebars! Het bedrijf innoveert voortdurend en komt bijvoorbeeld met trainingen ‘coffee & cheese pairing’ (ja, koffie en kaas, je leest het goed) of ‘how to start an espressobar’.

Bijzonder koffiemomentje in Zeewolde…

Tijdens een korte demonstratie liet hij ons die middag in Zeewolde zien hoe je een echte cappuccino of espresso bereidt. Het bleek letterlijk secondewerk. We weten nu ook dat de smaak van koffie van een groot aantal factoren afhankelijk is. En dat je ook met verse Spaanse pepers je koffie extra pittig maakt (zie foto hieronder). Nu heb ik een bovenmatige interesse in alles wat culinair is. Toch staat dit koffie-moment nog vers in mijn geheugen gegrift. De smaak, de geur en de ‘afdronk’. Zo bewust had ik koffie nog niet eerder geproefd. Sindsdien stuur ik uit protest liefdeloos bereide koffie zonder pardon retour afzender.

koffie met Rode_pepersFlevolands succesverhaal!

En nu is er nieuws. De nieuwe website van ITC is gelanceerd. Het bedrijf is in een paar jaar tijd van eenmanszaak (met als basis Zeewolde) gegroeid naar een internationaal koffie- en thee instituut. Er is een nieuwe vestiging voor trainingen in Den Haag (Coffee & Tea Playground in de Caballero Fabriek) en een nieuw pand in Zeewolde. Richard vond een sparringpartner, Deirdre Deprettere, voor wie thee en alles wat daarmee te maken heeft geen geheimen kent. Een team van trainers vult het bedrijf aan. En dan hebben we de barista’s en theesommeliers die op locatie werken nog niet eens genoemd…

**************************************************

Cursus of workshop? In Zeewolde, Den Haag of op locatie!

Is het de hoogte tijd om je kennis over koffie op peil te brengen? Wil je barista of theesommelier worden? Je eigen espressobar starten? Ben je professional in de horeca maar wil je nu eindelijk eens precies weten hoe je een echte latte of cappuccino bereidt? Zowel in Flevoland (Zeewolde) als in Zuid-Holland (Den Haag) is het mogelijk om deel te nemen aan een van de cursussen en workshops. Soms is het zelfs mogelijk dat de ITC Academy bij je op locatie komt. ITC Academy biedt ook onderdelen aan van de Specialty Coffee Association Europe (SCAE). Check voor al het aanbod vooral de website van de ITC Academy!

 

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

About Mariska Bronstring

^^^ VANDAAR / media ^ optimist ^ antieke boerderij in Saale-Unstrut ^ ecologisch bouwen ^ ons hout gestookte fornuis ^ Duitsland ^ green ^ vega-fan ^ concepts ^ nomad ^ magazine-a-holic ^ boek-o-fiel ^ vintage & retro ^ stillevens ^ upcycling van oude (bouw)materialen ^ chocolade ^ 't leven is een pickinick ^ slow cooking ^ Vandaar Flevoland ^ Almere-Buiten Flevoland Netherlands ^ Saale-Unstrut Deutschland ^^^ Voor o.a. een goeie espresso, handgemaakt design, biologische lekkernijen, taart van Pompadour, interieur & vintage winkeltjes en inspirerende mensen rijd ik gerust even om! En weet je wat.... ik heb geen haast :)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>