TM 14/5 2014 Het Wilde oog in Flevoland: levendige klederdrachtkunst

By on januari 28, 2014

Het Wilde Oog, klederdracht

Sinds 18 januari is de foto- en filmtentoonstelling ‘Het Wilde Oog in Flevoland’ te zien in Nieuw Land in Lelystad. In deze bijzondere tentoonstelling die loopt tot en met 14 mei 2014 zie je een bijzondere combinatie van klederdracht en moderne kunst. 

Urker en Spakenburger vrouwen en mannen in klederdracht zijn in fotoreeksen en filmpjes op theatrale wijze gerelateerd aan markante locaties in Flevoland. Ook zijn de Spakenburgse Diva’s in de rest van het land vastgelegd, bijvoorbeeld in Dalfsen, Deventer, Doetinchem, Domburg en Dordrecht en bij uiteenlopende architectuur- en beeldende kunst-iconen in onder andere Hilversum (Dudok), Amersfoort (Armando) en Amsterdam (Lloyd Hotel)

De schoonzussen Koelewijn werden 14 jaar geleden gevraagd voor een eenmalige activiteit in theater de Lieve Vrouw Amersfoort. Het werd een verbintenis voor het leven. Er volgden foto- en filmshoots van Enschede tot Amsterdam en van Helmond tot Zwolle. In meer dan 75 tentoonstellingen op uiteenlopende podia waren de ‘Spakenburgse Diva’s’ te zien.

Flevolandse Landschapskunst & Urker klederdracht

Voor de tentoonstelling in Nieuw Land, maakte het Wilde Oog in de zomer van 2013 foto- en filmopnames van de schoonzussen, drie Urker vrouwen en acht Urker mannen met rekwisieten en decorstukken van het Almeerse jeugdtheatergezelschap BonteHond. In deze tentoonstelling zijn naast de opvallende foto’s en filmopnames ook historische beelden uit het archief van Nieuw Land te zien. Het kunstenaarsduo verbindt de dames in klederdracht uit Spakenburg en Urk aan de kracht van landschapkunstwerken als van Richard Serra, Daniel Libeskind en Marinus Boezem. Aan markante architectuur, die van theaters in Lelystad en Almere. En aan een derde krachtenveld van Flevoland, de natuur (Oostvaardersplassen). De aanwezigheid van de vrouwen en vissers op foto’s en filmpjes zorgt voor bezieling op het jonge (Flevo)land, op het voormalig werkterrein van hun vaders en opa’s. De beelden roepen het verhaal op van de mens die strijdt tegen de natuur en tegelijkertijd daarvan afhankelijk is in zijn bestaan. Ook genereren beelden troost: collectief zitten de vrouwen in De Groene Kathedraal van Marinus Boezem, één van de landmarks in Flevoland.

Over het Wilde Oog

Al meer dan 13 jaar staat het Wilde Oog bruggen tussen erfgoed, architectuur en musea voor hedendaagse kunst. Voor Het Wilde Oog is de biografische-, cultuur- en kunstgeschiedenis levende materie. Het kunstenaarsduo Hans Lemmerman en Inge van Run is van mening dat wanneer hedendaagse kunst wordt bezield door klassieke vrouwen, deze wellicht toegankelijker wordt. Met exposities in binnen- en buitenland overschrijdt Het Wilde Oog letterlijk en figuurlijk grenzen.

PS Deze tekst is grotendeels gebaseerd op het door Nieuw Land verzonden persbericht rondom deze tentoonstelling.

***************************************************

About Mariska Bronstring

^^^ VANDAAR / media ^ optimist ^ antieke boerderij in Saale-Unstrut ^ ecologisch bouwen ^ ons hout gestookte fornuis ^ Duitsland ^ green ^ vega-fan ^ concepts ^ nomad ^ magazine-a-holic ^ boek-o-fiel ^ vintage & retro ^ stillevens ^ upcycling van oude (bouw)materialen ^ chocolade ^ 't leven is een pickinick ^ slow cooking ^ Vandaar Flevoland ^ Almere-Buiten Flevoland Netherlands ^ Saale-Unstrut Deutschland ^^^ Voor o.a. een goeie espresso, handgemaakt design, biologische lekkernijen, taart van Pompadour, interieur & vintage winkeltjes en inspirerende mensen rijd ik gerust even om! En weet je wat.... ik heb geen haast :)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>