Nieuw Verleden: 200 km kunstroute dwars door Flevoland

By on februari 27, 2016

Wandelen langs het Pionierspad

Verspreid door heel Nederland vind je lange afstand wandelpaden. Je kent bijvoorbeeld vast wel het bekende Pieterpad? In Flevoland hebben we het Pionierspad, een kunstroute dwars door de polder (en een stukje Overijssel en Noord-Holland). De route met een lengte van 200 kilometer start in Steenwijk en eindigt in Muiden. Kunstenaarsvereniging Flevoland (KVF) plaatst sinds 2006 kunstwerken langs dit pad. Nieuw Verleden heet het project (L15 in ons boek) en jaarlijks komen er kunstwerken bij langs de route. Het bijzondere is dat de werken in feite onbeheerd zijn. Daardoor lijken de kunstwerken soms ouder dan ze in werkelijkheid zijn. Vormen vervagen, objecten raken overwoekerd en daarmee groeien ze als het ware terug naar het verleden…

Nieuw Verleden 620

Zen in de polder!

Het Pionierspad doorkruist de hele Flevopolder. Je wandelt letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Struin door bossen, wandel langs moerassen en over grasdijken. En ook op modderige paadjes langs erven, oevers en landerijen. Voor mij betekent wandelen in Flevoland ‘bezinning’. Zen, zo je wilt. De oneindig lijkende horizon in Flevoland, de leegte die ik hier soms ervaar, die brengt me terug naar mezelf. En als ik dan onderweg een al dan niet vervallen kunstwerk tegenkom, brengt me dat op een bijzondere manier op verfrissende gedachten. En zo kom ik al wandelend tot nieuwe inzichten en ideeën…

De essentie van de objecten? Lees maar!

Heb je het plan om (een deel van) de wandeling te maken? Lees dan vooral op de website van Nieuw Verleden wat de kunstenaars over hun werk zeggen. Als je dan letterlijk stilstaat bij een object kan ik je aanraden om even de tijd te nemen. Je komt dan tot de essentie van de kunstwerken binnen de context van het landschap en de prille geschiedenis van Flevoland.

Zoals Christian Wisse (A06 in ons boek) over haar werk langs de route zegt:

“Zwart-witte vlammen in het groen; een bosgeest, een bosbrand, een natuurlijke profeet die ons in stilte, maar met heftige gebaren en met een heftig contrast waarschuwt? Zoals giftige paddenstoelen ons waarschuwen voor hun giftigheid. Als dat zo is, waarvoor worden we gewaarschuwd? De tijd, de contrasten in de samenleving? Een onafwendbaar drama? Een ramp? Het beeld geeft ons een unheimisch gevoel, maar we kunnen het gevoel niet duiden…”

Christan Wisse - Geest uit de fles / foto Hein Walter

Christan Wisse – Geest uit de fles / foto Hein Walter

 

Frea Lenger (A39 in ons boek) die voor de vermoeide wandelaar een object ontwikkelde om even uit te rusten zegt:

“Oerbossen in Flevoland. De kunstroute Nieuw Verleden krijgt hier weer een andere wending. Niet alleen de verleden tijd komt zo tot leven, maar ook de plaats vervreemdt. We zijn niet alleen hier en nu, maar ook daar en toen…”

Frea Lenger - Rusten op het verleden (2013) - foto Alice Bunt

Frea Lenger – Rusten op het verleden (2013) – foto Alice Bunt

 

Of Mariel Bisschops (A77 in ons boek):

“Repast. Het is een Engels woord voor maaltijd. Je kunt het woord ook uitleggen als het overdoen van het verleden. Beide betekenissen sluiten goed aan bij de aard van het werk. Drie naar elkaar toe buigende witte zuilen, pilaren; in de top zitten ze aan elkaar vast. Als je er van een afstandje naar kijkt, dan lijkt het een steenachtig bouwwerk, een tempeltje misschien. Pas als je dichter bij komt, dan zie je en voel je het materiaal: vilt. En pas op dat moment valt de opbouw van de zuilen op: stapelingen van pannen. Ze houden elkaar in evenwicht en versterken elkaar…”

Mariel Bisschops - Repast (2011) - foto Hein Walter

Mariel Bisschops – Repast (2011) – foto Hein Walter

 

Dit zegt Rob vd Broek (O50 in ‘t boek) over zijn in 2010 geplaatste werk:

“Hier ligt het, een stuurloos object, een gigantische bloem, een fossiele roos, het gat van de tijd, het hart van onze cultuur. Het ligt op het pad, op ons pad. We komen het tegen, we kijken er naar, kijken er doorheen, staan er oog in oog mee, we denken van alles …. en lopen weer verder, we kunnen niet anders… de tijd dringt, we moeten verder…”

Rob vd Broek - Kijk de tijd - 2010

Rob vd Broek – Kijk de tijd (2010) – foto Hein Walter

 

************************************************

 

 

 

About Mariska Bronstring

^^^ VANDAAR / media ^ optimist ^ antieke boerderij in Saale-Unstrut ^ ecologisch bouwen ^ ons hout gestookte fornuis ^ Duitsland ^ green ^ vega-fan ^ concepts ^ nomad ^ magazine-a-holic ^ boek-o-fiel ^ vintage & retro ^ stillevens ^ upcycling van oude (bouw)materialen ^ chocolade ^ 't leven is een pickinick ^ slow cooking ^ Vandaar Flevoland ^ Almere-Buiten Flevoland Netherlands ^ Saale-Unstrut Deutschland ^^^ Voor o.a. een goeie espresso, handgemaakt design, biologische lekkernijen, taart van Pompadour, interieur & vintage winkeltjes en inspirerende mensen rijd ik gerust even om! En weet je wat.... ik heb geen haast :)

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>