Ultiem fietsgeluk met de Alleweder (made in Flevoland)

By on november 11, 2014

 

Met de Alleweder op pad door de polder

Met de Alleweder op pad door de polder

Volgens mijn ouders kon ik eerder fietsen dan lopen. Ik kan me eigenlijk ook niet anders herinneren dan dat ik als klein jongetje eindeloze rondjes door ons dorp aan de Maas fietste. Mijn eerste echte fietsje nam ik over van een paar jaar oudere neef. Dit roestige pronkstukje heb ik letterlijk aan stukken gereden. Op 13-jarige leeftijd kocht ik een racefiets van mijn zelfverdiende centen en meldde ik me aan bij de plaatselijke fietsclub…

Fietsparadijs Flevoland!

Tijdens mijn studententijd in Amsterdam is het fietsen erbij ingeschoten. Andere dingen waren veel belangrijker.. en als je alle kroegen wilt ontdekken heb je immers geen tijd meer over. Totdat we uiteindelijk de keuze maakten om dicht bij de natuur te gaan wonen in Almere Buiten. Hiervoor was ik me nooit bewust geweest van het enorme fietsparadijs dat Flevoland heet!

Kilometers lang fietsgenot zijn voor je aangelegd in onze provincie. Bijvoorbeeld op de Oostvaardersdijk, van Marina Muiderzand tot Lelystad Haven, onafgebroken een worden met wind, water en lucht! Ontelbare keren heb ik dit stuk getrotseerd. En dan bij Lelystad rechtsaf de Knardijk opdraaien. Om vervolgens langs de Oostvaardersplassen via het Praambos en de Kotterbosweg parallel langs de vaart weer richting de bewoonde wereld te trappen. Onderweg zwaaien naar levensgenieters op af langs het water. Genieten van het gefluit van de vogels en het gesuis van je banden… Dit is overigens maar een van de vele fantastische fietstips die ik je kan geven.

in de werkplaats van AlligtLeo Visscher van ‘Alligt’

Tijdens onze ontdekkingstocht door Flevoland stuitten we op het bedrijf Alligt (O30 in ons boek) van Leo Visscher. Met veel passie  ontwerpt en fabriceert hij ligfietsen in zijn werkplaats in Dronten. Je hebt zijn gestroomlijnde creaties vast wel eens voorbij zien flitsen? Rutger, een bevriende journalist die onder andere schrijft voor de Telegraaf, vroeg me anderhalf jaar geleden of ik een rondje met ‘m wilde maken door de polder met zo’n kunstwerk. Rutger is ook een groot fietsliefhebber. Hij is zo ongeveer de hele wereld over gefietst.

Liggend door de polder, via Dronten naar Zeewolde & weer terug

Leo leende ons een paar Alleweders en zo hebben we twee dagen als twee kleine jongens volop genoten. Van Dronten naar Biddinghuizen en via het Veluwemeer naar Zeewolde en weer terug. Wat een beleving! Liggend over de strakke fietspaden gleden we met uitzicht over de akkers, weilanden en het water. In meditatieve cadans door de uitgestrekte polder achtervolgd door meeuwen en dwaas worden aangekeken door grazende koeien… Ultiem fietsgeluk!

Lees het reisverslag van deze tocht in het reiskatern van de Telegraaf (futuristisch fietsen in Flevoland) van Rutger van den Hoofdakker.

De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Rutger van den Hoofdakker.		

About guus

^^^ zeilen ^ fietsen ^ marketing & sales ^ (ver)bouwen ^onroerend goed^ culinair ^ Porsche ^ antieke boerderij in de regio Leipzig ^ Almere Buiten Flevoland Nederland ^ Saale-Unstrut Deutschland ^^^

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>